شرکت های تعاونی کارکنان، علاوه بر ایفای نقش در ارتقای رفاه اعضا، می توانند با بهره گیری از ظرفیت سرمایه های خرد و مشارکت جمعی، به مجموعه هایی درآمدزا و اثرگذار در حوزه های اقتصادی تبدیل شوند. در این میان، تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران نیز طی سال های اخیر تلاش کرده است با ورود به حوزه هایی همچون برگزاری نمایشگاه های داخلی و خارجی، توسعه خدمات رفاهی و سرمایه گذاری، نقش فعال تری در تامین منافع اعضای خود ایفا کند.
به گفته مسئولان این تعاونی، اصلاح ساختارهای مالی، توسعه فعالیت های اقتصادی و افزایش مشارکت اعضا از مهم ترین محورهای برنامه های اجرایی این مجموعه طی دو سال گذشته بوده است.
حسن رضا خسروی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران، در گفت و گو با خبرنگار تیتر کوتاه ضمن تشریح اقدامات انجام شده، از برنامه های آینده این مجموعه برای افزایش درآمد تعاونی و ارائه خدمات بیشتر به سهامداران خبر داد.
خسروی با اشاره به سابقه فعالیت این تعاونی اظهار کرد: شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران در سال ۱۳۷۴ با مشارکت جمعی از کارکنان سازمان تاسیس شد و فعالیت خود را با تعداد محدودی از سهامداران آغاز کرد.
وی افزود: در زمان آغاز به کار هیئت مدیره جدید در سال ۱۴۰۲، تعداد سهامداران تعاونی حدود ۵۵۰ نفر بود، اما با برنامه ریزی های انجام شده و استقبال کارکنان، این تعداد امروز به حدود ۷۵۰ نفر رسیده است.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: از این تعداد، حدود ۴۱۰ نفر از سهامداران را کارکنان شاغل سازمان و مابقی را بازنشستگان تشکیل می دهند که همواره تلاش کرده ایم خدمات مناسبی به همه اعضا ارائه شود.

خسروی با اشاره به برنامه های اجرایی هیئت مدیره طی دو سال گذشته گفت: از زمان آغاز فعالیت مدیریت جدید، برنامه جامعی برای توسعه تعاونی تدوین شد که یکی از نخستین اقدامات، راه اندازی پایگاه اینترنتی شرکت بود تا تمامی فعالیت ها، تصمیمات و اقدامات تعاونی به صورت شفاف در اختیار اعضا قرار گیرد.
وی افزود: علاوه بر توسعه زیرساخت های اطلاع رسانی، ورود جدی به حوزه برگزاری نمایشگاه های داخلی و خارجی نیز در دستور کار قرار گرفت و تلاش کردیم از تجربیات چند دهه فعالیت در صنعت نمایشگاهی برای ایجاد درآمد پایدار برای تعاونی استفاده کنیم.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به سوابق این مجموعه در صنعت نمایشگاهی اظهار کرد: در سال ۱۴۰۲ بیست و نهمین نمایشگاه لوستر و چراغ های تزیینی برگزار شد و همچنین نمایشگاه بین المللی صنعت مد و پوشاک CPM روسیه نیز با مشارکت تعاونی برگزار شد.
وی افزود: اگرچه در مقطعی به دلیل شرایط کشور امکان برگزاری برخی نمایشگاه ها فراهم نشد، اما برنامه ریزی های لازم برای از سرگیری این فعالیت ها انجام شده و اکنون چند طرح جدید برای برگزاری نمایشگاه های تخصصی در دست پیگیری قرار دارد.
خسروی ادامه داد: یکی از این برنامه ها، برگزاری نمایشگاه حلال است که مراحل دریافت مجوز آن در حال انجام بوده و امیدواریم بتوانیم این رویداد را در بهمن ماه سال جاری برگزار کنیم.
وی یکی از مهم ترین اقدامات انجام شده را ساماندهی دارایی ها و افزایش درآمدهای تعاونی عنوان کرد و گفت: یکی از فضاهای در اختیار تعاونی با انجام کارشناسی رسمی ارزش گذاری شد و پس از طی فرآیند قانونی، با رقمی بسیار بالاتر از قیمت کارشناسی به بهره بردار واگذار شد که این موضوع درآمد قابل توجهی برای تعاونی ایجاد کرد.
خسروی تاکید کرد: تمامی درآمدهای حاصل از این بخش مستقیما به حساب سهامداران واریز شده است.
وی افزود: طی کمتر از یک سال گذشته، مجموع سود و مزایای پرداختی به هر یک از سهامداران به حدود ۲۶ میلیون تومان رسیده است؛ رقمی که در مقایسه با سال های قبل رشد قابل توجهی داشته و نشان دهنده نتیجه برنامه ریزی های اقتصادی انجام شده در تعاونی است.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: هدف ما این است که با توسعه فعالیت های اقتصادی و در اختیار قرار گرفتن ظرفیت های بیشتر، بتوانیم درآمد تعاونی را به گونه ای افزایش دهیم که بخش قابل توجهی از نیازهای مالی اعضا از محل فعالیت های این مجموعه تامین شود.
خسروی با اشاره به برنامه های توسعه ای تعاونی در حوزه بین الملل اظهار کرد: یکی از مهم ترین برنامه هایی که در دستور کار قرار گرفته، اجرای پروژه صنعت ساختمان در شهر سلیمانیه عراق است؛ طرحی که می تواند به یکی از منابع درآمدی پایدار تعاونی تبدیل شود.
وی افزود: با وجود محدودیت های ناشی از شرایط اقتصادی و کاهش صادرات در مقاطعی از سال، برنامه های توسعه ای متوقف نشد و مذاکرات متعددی با شرکت های فعال در حوزه نمایشگاه های بین المللی انجام گرفت.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در همین راستا همکاری با شرکت «اینتک خاوران» آغاز شد؛ شرکتی که مجوزهای لازم را در اقلیم کردستان عراق دریافت کرده و زمینه اجرای پروژه شهر تخصصی صنعت ساختمان در سلیمانیه را فراهم کرده است.
وی تصریح کرد: این پروژه با نمایشگاه های مرسوم تفاوت اساسی دارد؛ چرا که به جای برگزاری یک رویداد چند روزه، بستری دائمی برای عرضه محصولات و توسعه صادرات شرکت های ایرانی ایجاد خواهد شد و شرکت ها می توانند به صورت مستمر محصولات خود را در این مجموعه عرضه کنند.
خسروی خاطرنشان کرد: عملیات غرفه سازی، جانمایی و استقرار کالاها در این مجموعه آغاز شده و پیش بینی می شود کمتر از یک ماه آینده این پروژه به بهره برداری برسد.
وی افزود: شرکت های توانمند صنعت ساختمان برای حضور در این مجموعه انتخاب شده اند و امیدواریم این اقدام علاوه بر توسعه صادرات، درآمد مناسبی نیز برای تعاونی ایجاد کند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به برنامه های جانبی این مجموعه گفت: علاوه بر برگزاری نمایشگاه های داخلی و خارجی، اجرای سمینارهای تخصصی، اعزام و پذیرش هیئت های تجاری و برگزاری دوره های آموزشی نیز در برنامه های تعاونی قرار گرفته و مجوزهای لازم برای این فعالیت ها اخذ شده است.
وی افزود: طی دو سال گذشته تلاش کردیم حضور تعاونی را در تشکل های تخصصی صنعت نمایشگاهی نیز تقویت کنیم تا بتوانیم از ظرفیت های این بخش برای توسعه فعالیت های اقتصادی استفاده کنیم.
خسروی ادامه داد: امسال شرکت تعاونی موفق شد به عضویت انجمن برگزارکنندگان نمایشگاه های داخلی، انجمن برگزارکنندگان نمایشگاه های خارجی، انجمن سایت داران نمایشگاهی کشور و همچنین اتاق تعاون درآید.
وی این اتفاق را یکی از دستاوردهای مهم تعاونی دانست و گفت: عضویت همزمان در این مجموعه های تخصصی، ظرفیت های جدیدی برای همکاری، توسعه فعالیت ها و اجرای پروژه های مشترک ایجاد کرده است.
وی با اشاره به فعالیت های تعاونی در حوزه غرفه سازی اظهار کرد: با توجه به سوابق اجرایی اعضای هیئت مدیره و تجربه چندین ساله در صنعت نمایشگاهی، فرآیند دریافت گرید حرفه ای غرفه سازی نیز انجام شد.
خسروی افزود: پس از طی دوره های تخصصی و ارائه مستندات لازم، موفق شدیم گرید «A» غرفه سازی را دریافت کنیم و امروز این امکان را داریم که پروژه های بزرگ نمایشگاهی را در داخل و خارج از کشور اجرا کنیم.
وی ادامه داد: توان اجرایی تعاونی در حوزه طراحی و اجرای غرفه ها به حدود ۱۵ هزار متر مربع می رسد و این ظرفیت می تواند زمینه ساز اجرای پروژه های گسترده نمایشگاهی باشد.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران تاکید کرد: تجربه برگزاری بیش از ۷۰ نمایشگاه داخلی و خارجی و همچنین سوابق اجرایی اعضای هیئت مدیره، پشتوانه اصلی فعالیت های امروز تعاونی به شمار می رود.
خسروی یکی دیگر از اقدامات مهم هیئت مدیره را اصلاح ساختار مالی تعاونی عنوان کرد و گفت: از ابتدای فعالیت مدیریت جدید، استقرار سیستم یکپارچه حسابداری در دستور کار قرار گرفت و نرم افزارهای مالی جدید جایگزین شیوه های سنتی ثبت اطلاعات شدند.
وی افزود: یکی از مشکلات گذشته این بود که بخش قابل توجهی از اسناد مالی تنها به صورت دستی نگهداری می شد و ثبت منظم اطلاعات در سیستم های مالی انجام نمی گرفت؛ موضوعی که امروز بخشی از مشکلات مالیاتی شرکت نیز ناشی از همان عملکرد گذشته است.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: در حال حاضر تمامی اطلاعات مالی به صورت سیستمی ثبت می شود تا ضمن ایجاد شفافیت، هر مدیری که در آینده مسئولیت تعاونی را بر عهده بگیرد، بتواند به سوابق مالی دسترسی کامل داشته باشد.
خسروی در ادامه، مهم ترین چالش پیش روی این مجموعه را تشابه نام شرکت تعاونی با سازمان توسعه تجارت ایران عنوان کرد و گفت: از آنجا که نام رسمی شرکت، «شرکت تعاونی تولید و توزیعی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران» است، در برخی سامانه ها و مکاتبات اداری این تشابه اسمی مشکلات متعددی ایجاد کرده است.
وی افزود: در مواردی شناسه ملی تعاونی به اشتباه در فرآیندهای مرتبط با ثبت سفارش یا امور مالیاتی مورد استفاده قرار گرفته و همین موضوع باعث شده تعاونی با مشکلات مالیاتی و حقوقی روبه رو شود.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: در یکی از پرونده ها نیز یک شرکت خصوصی که در گذشته با سازمان توسعه تجارت مراودات صادراتی داشته، به دلیل همین تشابه اسمی، تعاونی را نیز وارد پرونده قضایی کرده است.
وی تاکید کرد: در حال حاضر با همکاری وکلای شرکت و مشاوران حقوقی، پیگیری های لازم برای رفع این مشکلات در حال انجام است و امیدواریم هرچه سریع تر این مسائل برطرف شود.
خسروی با اشاره به برنامه های تعاونی برای توسعه سرمایه انسانی و افزایش مشارکت کارکنان اظهار کرد: یکی از مهم ترین اهداف هیئت مدیره، افزایش تعداد اعضا و تقویت سرمایه تعاونی است؛ موضوعی که طی دو سال گذشته نیز با استقبال کارکنان همراه بوده است.
وی افزود: زمانی که مسئولیت مدیریت تعاونی را بر عهده گرفتیم، حدود ۵۵۰ نفر عضو تعاونی بودند اما امروز این تعداد به حدود ۷۵۰ نفر رسیده و تنها تعداد محدودی از کارکنان سازمان هنوز به عضویت تعاونی درنیامده اند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران ادامه داد: تلاش می کنیم با توسعه فعالیت های اقتصادی و افزایش خدمات رفاهی، زمینه حضور تمامی کارکنان سازمان در تعاونی فراهم شود.
وی تصریح کرد: برای جذب اعضای جدید، موضوع ارزش گذاری سهام نیز با همکاری کارشناسان رسمی و دستگاه های نظارتی در حال پیگیری است تا قیمت واقعی سهام تعیین و فرآیند عضویت بر اساس ضوابط قانونی انجام شود.
خسروی با تاکید بر اینکه ارتقای وضعیت معیشتی سهامداران مهم ترین ماموریت تعاونی است، گفت: بسیاری از اعضای تعاونی را بازنشستگان سازمان تشکیل می دهند و طبیعی است که دغدغه های معیشتی آنان برای ما اهمیت ویژه ای داشته باشد.
وی افزود: تلاش ما این است که با توسعه فعالیت های اقتصادی، درآمد تعاونی به سطحی برسد که بتوانیم پرداخت های مستمر و قابل توجهی به سهامداران داشته باشیم.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران خاطرنشان کرد: هدف گذاری ما این است که در آینده، پرداخت سود به اعضا صرفا محدود به پایان سال نباشد و با ایجاد درآمدهای پایدار، بتوانیم مبالغ بیشتری را در مقاطع زمانی مختلف در اختیار سهامداران قرار دهیم.
دو پروژه نمایشگاهی؛ مهم ترین برنامه تا پایان سال
وی درباره مهم ترین اهداف تعاونی تا پایان سال اظهار کرد: در حال حاضر دو پروژه مهم نمایشگاهی در دستور کار قرار دارد که مطالعات و طرح توجیهی آنها به سازمان توسعه تجارت ارائه شده است.
خسروی افزود: یکی از این پروژه ها مربوط به برگزاری نمایشگاه داخلی است که مراحل اخذ مجوز آن در حال نهایی شدن است و امیدواریم به زودی مجوز رسمی آن صادر شود.
وی ادامه داد: همزمان، پیگیری های لازم برای اخذ مجوز برگزاری یک نمایشگاه خارجی نیز در حال انجام است؛ پروژه ای که می تواند علاوه بر ایجاد فرصت های تجاری، درآمد قابل توجهی برای تعاونی به همراه داشته باشد.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به همکاری این مجموعه با تشکل های اقتصادی گفت: عضویت در اتاق تعاون، فرصت مناسبی برای استفاده از ظرفیت های کارشناسی، آموزشی و حمایتی این نهاد فراهم کرده است.
وی افزود: همچنین پیگیر دریافت کارت بازرگانی هستیم تا بتوانیم در حوزه واردات و صادرات نیز فعالیت های گسترده تری انجام دهیم.
خسروی اظهار کرد: حضور در جلسات تخصصی اتاق تعاون باعث شده از تجربیات سایر تعاونی ها استفاده کنیم و در صورت نیاز، اصلاحات لازم در اساسنامه و فرآیندهای اجرایی شرکت را نیز انجام دهیم.
وی یکی دیگر از محورهای فعالیت تعاونی را توسعه خدمات رفاهی عنوان کرد و گفت: طی دو سال گذشته قراردادهای متعددی با شرکت های معتبر منعقد شده تا اعضای تعاونی بتوانند کالاها و خدمات مورد نیاز خود را به صورت اقساطی تهیه کنند.
خسروی افزود: در همین راستا با شرکت فرش شاهکار مشهد، اتحادیه کارکنان دولت، شرکت کیپاد و همچنین مجموعه داپ آپ قرارداد همکاری منعقد شده است.
وی ادامه داد: اعضای تعاونی می توانند از طریق این قراردادها انواع لوازم خانگی، فرش، تجهیزات دیجیتال، طلا، زیورآلات، لوازم آشپزخانه و سایر کالاهای مورد نیاز خود را با شرایط اقساطی تهیه کنند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: در برخی از این طرح ها امکان خرید اقساطی تا سقف ۱۲۰ میلیون تومان فراهم شده و تعاونی نیز ضمانت لازم را برای اعضا بر عهده گرفته است.
وی استقبال کارکنان از این خدمات را رضایت بخش توصیف کرد و گفت: تاکنون تعداد زیادی از اعضا از این ظرفیت استفاده کرده اند و توسعه این خدمات همچنان در دستور کار تعاونی قرار دارد.
خسروی در پایان با اشاره به برخی درخواست های تعاونی از سازمان توسعه تجارت ایران اظهار کرد: در صورت واگذاری برخی فضاها و ظرفیت های موجود از جمله سالن ۴۳ و مجموعه موسوم به «تپه سبز»، امکان اجرای طرح های اقتصادی و رفاهی گسترده تری برای اعضای تعاونی فراهم خواهد شد.
وی افزود: این ظرفیت ها می توانند زمینه ساز افزایش درآمد تعاونی، توسعه خدمات رفاهی و در نهایت افزایش رضایت سهامداران باشند.
رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی کارکنان سازمان توسعه تجارت ایران در پایان تاکید کرد: تمام تلاش هیئت مدیره بر این است که تعاونی از یک مجموعه صرفا خدماتی به یک بنگاه اقتصادی پویا و درآمدزا تبدیل شود؛ مجموعه ای که بتواند با اتکا به فعالیت های اقتصادی، نمایشگاهی و بازرگانی، منافع بیشتری را برای اعضای خود ایجاد کند.