رادیو تیتر | ویژه فناوری / ۹

پادکست | رازهای پنهان زندگی در دنیای بدون اینترنت

در روزهایی که اختلال‌های اینترنتی، زندگی دیجیتال را فلج کرده، قصه شهر جور دیگری روایت می‌شود؛ از کافه‌هایی که مشتری‌هایشان دنبال وای‌فای می‌گردند تا مغازه‌دارانی که دستگاه کارتخوانشان جان نمی‌گیرد.

پادکست | رازهای پنهان زندگی در دنیای بدون اینترنت

ساعت ۱۰ صبح، میدان انقلاب. هیاهوی همیشگی شهر جریان دارد، اما یک چیز کم است: صدای نوتیفیکیشن ها. مردم بیش از آنکه به صفحه روشن گوشی هایشان خیره شوند، با نگاه هایی کلافه و سرگردان یکدیگر را می نگرند. اینترنت ملی است یا جهانی، ضعیف است یا قطع کامل؛ فرقی نمی کند. نتیجه یکی است: زندگی برای میلیون ها نفر از ریتم افتاده است. وقتی ناگهان قطع می شود یا سرعتش به حدی می رسد که کاری از پیش نمی برد، زندگی باید چطور بچرخد؟ این گزارش، راهنمای تحمل این شرایط و روایتی میدانی است از یک روز عادی در تهران ، وقتی اینترنت غیرعادی می شود.

نسخه صوتی این گزارش:

۱. «اینترنت نداریم، کارت خوان هم کار نمی کند!»

حوالی ظهر، خیابان انقلاب. توی صف کوتاه نانوایی، مردی با دستگاه کارتخوان دستی توی دستش، عذرخواهی می کند. می گوید: «نت قطع شده، فقط نقدی می گیرم.» زن جوانی پول نقد ندارد. پیاده رو را بالا و پایین می رود دنبال دستگاه خودپرداز. در سراسر کشور این صحنه حالا عادی شده است.

۲. کافه نشینی با رمز وای فای

در یک کافه کوچک حوالی میدان ولیعصر، بیشتر مشتری ها لپ تاپ جلوشان باز است اما وب سایت ها باز نمی شوند. صاحب کافه می گوید: «هر روز چند نفر فقط می آیند اینجا چون خونه شون اینترنت قطع شده.» اینجا اینترنتی هست که مدام قطع و وصل می شود؛ همان هم برای خیلی ها غنیمت است.

۳.کلاس آنلاین؟ بی خیال!

در دانشگاه تهران، چند دانشجو دم در ورودی نشسته اند. می گویند کلاس آنلاین داشته اند اما مجبور شدند حضوری بیایند. یکی شان می گوید: «استاد می گه چرا نمیایید آنلاین؟ خب نت نداریم!»

۴. راننده های آنلاین، مسافرهای سرگردان

خیلی از راننده های تاکسی های اینترنتی این روزها دست به عصا شده اند. «میثم» که با اسنپ کار می کند، می گوید: «وقتی اینترنت کند باشه، مسیرها دیر پیدا می شه یا اصلا نمیشه. کرایه بالا میره، مسافر عصبانی می شه.»

۵. کسب وکارها؛ زخم خورده اختلال

خیلی از کسب وکارهای کوچک اینترنت محور می گویند قطع اینترنت یعنی تعطیلی اجباری. «بهاره» صاحب یک فروشگاه آنلاین لباس است: «سفارش هام نصف شده. مشتری پیام می ده چرا جواب نمی دی، خب وقتی واتساپ قطع باشه چه کنم؟»

قطعی_اینترنت

چطور بی اینترنت دوام بیاوریم؟

١. خونسرد باشید

قطع اینترنت ناخوشایند است، ولی با کمی آمادگی می توان مدیریت کرد. بپذیرید که شرایط از کنترل شما خارج است و به جای اضطراب روی کارهایی که می توانید انجام دهید تمرکز کنید. ارتباط حضوری و تماس تلفنی هنوز برقرار است!

۲. همیشه پول نقد داشته باشید

در روزهای قطعی اینترنت، دستگاه های کارتخوان اولین قربانی هستند. کارتخوان بدون اینترنت یعنی خرید نکردن یا دویدن دنبال عابربانک!

راه حل: همیشه مقداری پول نقد در کیف پولتان داشته باشید. اگر کسب وکار دارید، یک صندوق پول نقد کوچک آماده کنید.

۳. آدرس بانک های نزدیکتان را بدانید

یادتان باشد در بعضی مناطق، حتی عابربانک ها هم ممکن است با اختلال مواجه شوند. لیستی از نزدیک ترین عابربانک ها و شعب بانک ها داشته باشید تا در مواقع ضروری، دست خالی نمانید.

۴. نسخه آفلاین اطلاعات ضروری

نقشه های گوگل، مسیر تاکسی آنلاین یا حتی دفترچه تلفن؛ همه شان آنلاینند! قبل از قطع شدن اینترنت:

اپلیکیشن هایی مانند Maps.me یا Organic Maps را نصب کنید و نقشه شهر خود را دانلود کنید. همچنین می توانید از قابلیت دانلود آفلاین Google Maps برای محدوده منزل و محل کارتان استفاده کنید.

شماره های ضروری (آژانس محلی، تاکسی خطی، دوستان و خانواده) را در گوشی یا یک دفترچه بنویسید.

اگر از سرویس های ابری مانند گوگل درایو یا دراپ باکس استفاده می کنید، فایل های کاری و درسی ضروری خود را روی کامپیوتر شخصی تان نیز همگام سازی (Sync) کنید تا به صورت آفلاین به آن ها دسترسی داشته باشید.

نرم_افزار

۵. با تاکسی های سنتی آشتی کنید

اسنپ و تپسی وقتی اینترنت نباشد، بلااستفاده اند. آژانس های محلی، تاکسی های تلفنی یا تاکسی های خطی در چنین شرایطی نجات بخش اند.

۶. یک اینترنت جایگزین پیدا کنید

بعضی کافه ها، هتل ها یا مکان های عمومی وای فای دارند که شاید در شرایط اختلال هنوز کار کند. رمز وای فای مکان های مطمئن اطراف محل کار یا خانه تان را داشته باشید.

۷. کارهای حساس آنلاین را از قبل انجام دهید

دانلود فایل های مهم، پرداخت قبوض یا تراکنش های حساس بانکی را در اولین فرصت انجام دهید. اگر کاری باید آنلاین انجام شود، آن را به «فردا» موکول نکنید.

۸. به پیام رسان های جایگزین فکر کنید

اگر پیام رسان های بین المللی قطع شدند، حداقل یکی دو پیام رسان داخلی یا سرویس جایگزین داشته باشید که بتوانید با خانواده یا همکاران در تماس بمانید.

۹. برای سرگرمی آفلاین آماده باشید

لیستی از فیلم ها، سریال ها، پادکست ها، آلبوم های موسیقی و کتاب های الکترونیکی و بازی های آفلاین مورد علاقه تان را دانلود کنید تا در ساعات بی اینترنت حوصله تان سر نرود.

کتاب های فیزیکی، مجلات، بازی های رومیزی (Board Games) و ابزارهای هنری مانند دفتر نقاشی یا آلات موسیقی را در دسترس قرار دهید

١٠. امنیت سایبری را جدی بگیرید

در بعضی مواقع اختلال اینترنت به دلیل حملات سایبری است. اگر اینترنت ناگهان باز شد، قبل از استفاده از سایت های بانکی یا پرداختی مطمئن شوید شبکه امن است.

در نهایت قطعی اینترنت بخشی از واقعیت زندگی امروز شده است. آماده بودن یعنی کمتر ضربه دیدن. زندگی در شرایط قطعی اینترنت، یک تمرین برای بازگشت به مهارت های اصلی انسانی است: ارتباط مستقیم، برنامه ریزی قبلی و تاب آوری.

تیترکوتاه مدیا

نقش تبلیغات و اطلاعات زائد در دفن اخبار

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

اخبار