کارت کشیدن گناه کبیره شد!

به‌دنبال شیوع فرار مالیاتی، در آخرین اقدام بانک مرکزی از اخذ کارمزد از دارندگان کارت‌خوان‌ها خبر داده است.

کارت کشیدن گناه کبیره شد!

«پول نقد» یا «کارت به کارت»، دو شیوه پرداختی است که این روزها جایگزین «پرداخت با کارت‌خوان» شده است. به نظر می‌رسد که اجرایی شدن دو سیاست در فرار دسته‌جمعی از کارت‌خوان‌ها موثر بوده است. نخست روش محاسبه مالیات بر اساس میزان تراکنش‌ها، که با حذف کارت‌خوان این اطلاعات در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمی‌گیرد. دوم اینکه قرار است برخی از کسبه‌، به ازای هر خرید، رقمی را به‌عنوان کارمزد پرداخت کنند. در نتیجه این موضوع باعث شده است که فروشندگان کالا و خدمات، عمدتا از مصرف‌کننده‌ درخواست کنند یا پول نقد داشته باشد یا مبلغ را کارت به کارت کند.

به‌دنبال شیوع فرار مالیاتی، در آخرین اقدام بانک مرکزی  از اخذ کارمزد از دارندگان کارت‌خوان‌ها خبر داده است. همین موضوع باعث شده صاحبان مشاغل از روش‌های مختلفی از جمله دریافت نقدی وجوه، کارت به کارت کردن یا استفاده از حساب‌های متفرقه برای دور زدن پرداخت مالیات استفاده کنند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد این موضوع نه‌تنها سیاستگذار را به هدف خود که اخذ عادلانه مالیات است نمی‌رساند، بلکه هزینه‌های بسیاری را به مصرف‌کننده نهایی وارد می‌کند؛ زیرا این‌گونه خریدار باید چندین برابر کارمزد تعیین‌شده برای کارت‌خوان را در پرداخت از طریق کارت به کارت کردن بپردازد. به نظر می‌رسد شفاف‌سازی بیشتر هزینه‌کرد منابع مالیاتی و همچنین اطلاع‌رسانی در رابطه با نحوه اخذ مالیات می‌تواند به بهبود وضع موجود کمک کند.

 کارت‌خوان نداریم!

«کارت‌خوان نداریم!» جمله آشنایی که احتمالا بارها هنگامی که مشغول خرید یا دریافت خدمات مختلف بودید با آن مواجه شدید. خودداری از استفاده از کارت‌خوان طی سال‌های گذشته به یک معضل جدی برای مردم و همچنین سیاستگذار تبدیل شده است که عموما توسط برخی مشاغل از جمله پزشکان مورد استفاده قرار می‌گرفت. دلیل آن نیز خودداری از پرداخت مالیات توسط مشاغل مختلف بود. اما از سال گذشته با تاکید سازمان امور مالیاتی بر بررسی حساب‌های تجاری و رصد تراکنش‌های مشاغل مختلف، این موضوع جدی‌تر شد و به سایر اصناف نیز رسید.

از ابتدای سال جاری سازمان امور مالیاتی بر اراده جدی این سازمان در مقابله با فرارهای مالیاتی و افزایش اخذ مالیات از مشاغل مختلف تاکید کرد. استدلال اصلی سیاستگذار پایین بودن میزان مالیات دریافتی از مشاغل نسبت به کارمندان بخش عمومی و خصوصی بود؛ موضوعی که بررسی‌های آماری نیز آن را تایید می‌کند. براساس گزارش‌های سازمان امور مالیاتی در سال ۱۴۰۱،‌ کارمندان بخش دولتی و خصوصی حدود ۵۳هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کردند. این درحالی است که مالیاتی که در سال گذشته توسط مشاغل مختلف پرداخت شده است، حدود ۲۶هزار و ۹۰۰میلیارد تومان بوده است که نشان می‌دهد کارمندان حدود ۲برابر مشاغل، مالیات پرداخت کردند.

در همین راستا بانک مرکزی  اعلام کرد که از تراکنش‌های کارت‌خوان‌های صنفی کارمزد اخذ خواهد شد. هرچند ۱۳ صنف از جمله سوپرمارکت‌ها، نانوایی‌ها و داروخانه‌ها از این قانون جدید معاف بودند، اما رئیس اتاق اصناف ایران ضمن مخالفت با این مصوبه، آن را اقدامی یک‌جانبه از سوی بانک ‌مرکزی عنوان کرد که در آن با نماینده اصناف هماهنگی نشده است. از طرف دیگر این موضوع باعث شد اصناف بیشتری برای دور زدن قانون به سراغ اقداماتی از جمله کارت به کارت کردن مبالغ یا دریافت نقدی آن بروند. حتی در برخی مواقع فروشندگان چندین شماره کارت متعلق به افراد مختلف را جهت واریز به خریدار می‌دهند تا وجوه در یک حساب متمرکز نشده و از سوی سازمان امور مالیاتی و مراجع مربوطه قابل رصد نباشد.

از کارت به کارت مالیات اخذ نمی‌شود

در همین راستا اواسط تیرماه سازمان امور مالیاتی خبر داد: ترفند کارت به کارت کردن دیگر برای فرار مالیاتی اصناف کارساز نخواهد بود و براساس تفاهم‌نامه‌ای که میان این سازمان و بانک‌ مرکزی منعقد شده است، تمامی حساب‌های مشکوک به فعالیت تجاری از طریق الگوریتم‌ها شناسایی خواهند شد.  این خبر در رسانه‌ها با عنوان اخذ مالیات از عملیات کارت به کارت منتشر شد که البته نادرست بود. این خبر همان‌طور که پیش از این سازمان امور مالیاتی بر آن تاکید کرده بود، به این معنی است که سازمان امور مالیاتی تمامی تراکنش‌های یک حساب را بررسی کرده و حتما لازم نیست که وجوه مدنظر از طریق کارت‌خوان واریز شده باشد تا مبنای محاسبه مالیات قرار گیرد، بلکه هرگونه واریزی به حساب افراد بررسی می‌شود و اگر از سقف تعیین‌شده فراتر رود آن حساب تجاری محسوب می‎شود.

 بار هزینه‌ها بر دوش مصرف‌کننده

با‌این‌حال به نظر می‌رسد عدم آگاهی صحیح اصناف و مشاغل و همچنین مصرف‌کنندگان باعث شده است هزینه‌های خودداری از استفاده از کارت‌خوان بر دوش مصرف‌کنندگان باشد. براساس دستورالعمل جدید بانک ‌مرکزی، کارمزد قابل اخذ از دارنده کارت یا همان مصرف‌کننده صفر خواهد بود؛ اما دارندگان دستگاه‌های کارت‌خوان به‌ازای هر تراکنش خرید از ۱۲۰ تومان تا حداکثر سقف تعیین‌شده بسته به مبلغ تراکنش، کارمزد پرداخت می‌کنند. کف این کارمزد تا تراکنش‌های ۶۰۰هزار تومانی، ۱۲۰تومان و برای تراکنش‌های بالاتر از ۶۰۰هزار تومان نیز دو ده‌هزارم مبلغ تراکنش در نظر گرفته خواهد شد که به ‌صورت سرجمع در پایان روز با در نظر گرفتن ملاحظات تخفیفی توسط بانک‌ها از دارندگان دستگاه‌های کارت‌خوان دریافت می‌شود.

این درحالی است که اگر مصرف‌کننده مبلغ مورد‌نظر را برای فروشنده کارت به کارت کند، کارمزد پرداختی توسط او از حداقل ۶۰۰ تومان شروع می‌شود و سقف آن تا ۳۹۶۰ تومان خواهد بود. به این ترتیب برای حدود ۶۰۰هزار تومان خرید در صورتی که از کارت‌خوان استفاده شود، دارنده کارت‌خوان یا فروشنده ۱۲۰تومان کارمزد پرداخت خواهد کرد؛ اما اگر از روش کارت به کارت استفاده شود دارنده کارت یا همان مصرف‌کننده حدود ۶۰۰تومان کارمزد پرداخت خواهد کرد که چندین برابر کارمزد تعیین‌شده برای فروشنده است و البته این کارمزد به دوش مصرف‌کننده می‌افتد.

به طور کلی به نظر می‎‌رسد در شرایط فعلی نوعی تشویش در این زمینه در جامعه به وجود آمده است که ضرر آن هم بیش از همه به مصر‌ف‌کنندگان نهایی می‌رسد و سازمان امور مالیاتی را هم به هدف خود که افزایش اخذ مالیات از مشاغل، مقابله با فرار مالیاتی و همچنین عادلانه‌تر کردن سیستم مالیاتی است نخواهد رساند. به نظر می‌رسد یکی از مواردی که می‌تواند به حل این موضوع تا حدی کمک کند، اطلاع‌رسانی بهتر در رابطه با نحوه محاسبه و اخذ مالیات و همچنین شفاف‌سازی هزینه‌کرد درآمدهای مالیاتی است؛ زیرا در شرایط فعلی اعتماد پررنگی میان پرداخت‌کنندگان مالیات در رابطه با اینکه آیا این منابع مالیاتی در راستای افزایش بیشتر رفاه عمومی جامعه هزینه می‌شود یا خیر، وجود ندارد. اگر این شفاف‌سازی صورت گیرد، می‌توان امید داشت که پرداخت مالیات با اعتماد بیشتری انجام شود و افراد دیگر به دنبال یافتن روش‌های مختلف برای دور زدن قانون‌گذار نباشند.

دیگران می‌خوانند
اینستاگرام تیتر کوتاه

نظر شما

  • ناشناس

    ما هم‌ بعنوان مشتری بهتره پول نقد پرداخت کنیم. چون امروز برای مغازه دار هست فردا برای ما هم مالیات میبندن. پس بهتر مردم به هم کمک کنن و پولها رو از بانک‌ها در بیارن. این (مالیات) یک ظلم آشکار هست که متاسفانه سالهاست گریبان مردم رو گرفته.

  • یوسف

    بله دم دست ترین قشر برای دست درازی و چاپیدن، قشر کارگر و و کارمند حقوق بگیر هستن
    علی برکت الله

  • وطن پرست

    دولت بی کفایت مردم فریب دیگه مونده جیب مردم رو بزنه.یکسری بیشرف الان 40 ساله چسبیدن به درجات بالا و از جاشونم تکون نمیخورن.از این مدیریت میرن تو اون مدیریت.الان چند ساله ما داریم اسمهای قالیباف و لاریجانی و ....بقیه رو میشنویم.بابا اینارو ببرید بجاش ادم جدید بیارید

  • حسن

    سازمان مالیات فقط زورش به قشر کارمند و کارگر که مصرف کننده نهایی هستند میرسه ما یکبار بابت حقوق باید مالیات بدهیم یکبار هم موقع خرید هر کالا الانم که همه فروشندگان میگن کارت به کارت کن.
    این چه عدالتی!!!!

  • هموطن

    یکنفردیوانه سنگی درچاه می اندازدکه هزارعاقل نمیتوانندآنرابیرون بیاورند.امورمالیاتی اگرعقل درست حسابی داشت اول فکرمیکردبعداقدام.

  • ناشناس

    سنگ همه ی این بدبختی ها آخرسر میخوره توی سر مصرف کننده بینوا!!!!!!!

  • خسته قادر

    مالیات در این وضعیت بد اقتصادی وتورم حرام است حرام بدانید۰

  • م

    چرا کارمندان وبیچارگان تنبیه کردی زورت به ثروتمندان نرسید مالیات زیاد کنید که سیاست نشد چه باری از دوش فقرا برداشتی فقط برای هر کاری باید وقت بگذاریم صف درست کردن مانع درست کردن. سرکار گذاشتن وحرف راست را نگفتند

  • ناشناس

    دزدهای بی همه چیز توی گور خودشون وپدر یکی یکیشون خدا لعنت شان کند وخاک سیاه بنشاند که این گونه با استبداد تمام به جان ومال وناموس ملت افتادند

  • ناشناس

    وقتی درمجلس رانت شاسی بلندخواران به راه افتادمردم دیگرازمجلس ناامیدشده اندووقتی کسی آن راافشامی کندبرایش مثل علیرضابیگی نماینده تبریز حبس تعزیری به میان می آمددرواقع مصوبات مجلس مبنی برجایزه به افشاگران فسادزیرسوال می رودیعنی این قانون دروغی بیش نیست ووقتی برای نماینده همچون مجازاتی درنظرمی گیرندوای به حال بقیه ملت.الان ماجرای شاسی بلندخواران به حفاظت اطلاعات سپاه هم رسیده ودرسپاه هم درجلوی چشم پاسداران سراسربه تمامی نیروهای حفاظت اطلاعات سپاه ازگروهبان تاسرداروازشاغل تابازنشسته باوام ششصدمیلیون تومانی ماشین شاسی بلندجک داده اندوآنهانیز پس ازتحویل به مبلغ یک میلیاردوششضدمیلیون تومان می فروشندواین باورواعتقادات پاسداران راتخریب نموده است به طوری که اگرتمامی مراکز سراسرسپاه باموشک زده می شداینقدرروحیه واعتقادات پاسداران تخریب وتضعیف نمی گردیدوآقایان شاغل وبازنشسته حفاظت اطلاعات سپاه خودشان راازمابهتران می دانندوماپاسداران سراسرکشورتصمیم گرفته ایم درهیچیک ازماموریتها وآشوبهای خیابانی شرکت نکنیم ووقتی نظام به این رانت خواران ویژه خواران می رسدپس ماراگوسفندوگاووالاغ وشترمرغ حساب می کند.

  • محمد

    اخذ عادلانه مالیات؟!
    جوک نگید. خودتون هم میدونید چه خبره؟ دولت بودجه کم آورده دست کرده توی جیب مردم.

  • علی

    بی شرفا یه بار که مالیات سالانه که از کسبه می گیرید دیگه از کارتخوانشون چرا ای ظالمان. خدا ریشه خودتون وایل وتبارتون از کره خاکی محو کنه بحق الحسین ع

  • بنده خدا

    یکی دیگه ازعلت گرانی،چون فروشنده ۲برابرشایدبیشترش رابرروی کالا میکشد. هی هی وهی های

  • ایرانی

    وقتی شرکتهای دولتی بخصوص شرکتهای تحت سلطه بنیاد مستضعفان که از دادن مالیاتهای چندهزار میلیادردی فرار میکنن و کسی باهاشون برخورد نمیکنه مردم ایران هم حق دارن از دادن مالیات طفره برن

  • ناشناس

    سلام
    اگر جلوی دزدی ها و رانت خواری ها گرفته شود و مردم ببینند و واقعا لمس کنند که مالیات برای آبادانی ، امنیت و ... شهر و روستایشان استفاده می شود واقعا از دل و جان مالیات می دهند . ولی چه کنیم که با مالیات گیرندگان فیلم حیوانی رابین هود درگیریم
    برای پزشکان و سایرین که مالیات پرداخت نمی کنند ، لازم به کارت خوان نیست . بلکه بر اساس شماره نظام پزشکی ، نظام مهندسی و ........... که سامانه ثبت می شوند مالیات دریافت کنند .
    پزشکان ، نسخه . عکس رادیولوژی ، آزمایش و ..... که برای گرفتن باید وارد سیستم شود .
    وکیل ها . حق وکالتی که باید ثبت سیستم شود
    مهندس ها ، هزینه کشیدن نقشه ، بازدید و بازرسی و ....... همه باید ثبت سیستم شود
    که دولت و سازمان مالیاتی به راحتی می تواند این کار را انجام دهد .

  • ناشناس

    سلام
    در مورد کارت به کارت کردن .
    معمولا خریدار مبلغ هزینه انتقال را کل پول کم می کند . و منفعتی که برای فروشنده دارد بابت تراکنش کمتر کارت خوان می باشد و کم شدن مالیات .

  • ناشناس

    عدم اطمینان مردم به بانکها و عدم شفافیت مالیات ستانی ، باعث خروج سرمایه از بانکها و عملا آغاز خود تخریبی اقتصاد بی حال و ضعیف است ، ای که دستت می رسد کاری بکن،

  • روح الله

    خاک بر سر این مسولین بی کفایت ملت را به کارهای خلاف سوق می دهند

  • مهدی

    حاکمیت نالایق ونامردمی برایش فقط دست کردن درجیب مردم مهم است طریقش مهم‌نیست!!

  • ناشناس

    دادن مالیات به دولت بیکفایت یعنی پر کردن جیب تروریستها و مافیا

  • فاطمه

    تو شیراز هیچ دکتری نمیذاره کارت بکشی.میگن یا انتقال بده یا نقد

  • ناشناس

    اگر سیستم پرداخت مالیات بسته به اخم و شب بد مامور مالیاتی بند نباشد حتما ملت مالیات خود را پرداخت میکنند ، ولی وقتی مامورین مالیاتی بنا به هر دلیل بسته به سلیقه شخصی خود نه برابر قانون به هر صنف مالیات مختلف مبندند و به هر ترتیب که دلشان بخواهد محاسبه و مبلغ باج مد نظر را اعلام میکنند مشخص است که مالیات دهنده دنبال هزار راه فرار میگردند ، آقایان اداره مالیات ، مالیات ها را براساس قانون وضع کنید

  • ناشناس

    خوب اول دولت مالیات رو بر میداره بعد حقوق رو میده

سایر رسانه ها
    اخبار
    سایر رسانه ها