متحدان شرق در مقابل متحدان غرب در نگاه راهبردی به شرق!
تأثیر راهبردی مناسبات ایران، پاکستان، افغانستان و چین در تحولات آسیای جنوبغربی چیست ؟!

دکتر بهرام زاهدی کارشناس شرق آسیا ؛ معادلات پیچیده ژئوپولیتیکی در منطقه آسیای غربی، جنوبی و مرکزی، متاثر از رقابتهای بینالمللی و تغییر قدرتهای هژمون جهانی است. با این وجود، سیاستهای سهگانه جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر یعنی «اخراج اشغالگران آمریکایی»، «نگاه به شرق» و «سیاست همسایگی»، مسیر تحول مثبت و راهبردی در مناسبات منطقهای را رقم زده است.
روابط رو به گسترش ایران با چین، روسیه و همسایگان شرقی، همزمان با پیشرفت طرحهای راهبردی مانند «یک کمربند-یک جاده» و CPEC، زمینهساز تعمیق همکاریهای سیاسی، اقتصادی و تمدنی است. در مقابل، آمریکا و متحدانش تلاش دارند با کریدور IMEC و ائتلاف QUAD، چین را مهار کنند که در این چارچوب مناسبات ایران و پاکستان اهمیت بیشتری یافته است.
سفر اخیر نخستوزیر پاکستان به ایران و کشورهای منطقه، پس از نشست سهجانبه چین-پاکستان-افغانستان، نویدبخش شکلگیری ائتلافی آسیایی بر پایه احترام متقابل و اشتراکات تمدنی است. موفقیت پاکستان در تقابل نظامی با هند نیز حساسیت منطقهای را تغییر داده و توجه به دوستی و همکاریهای گسترده منطقهای به ویژه با ایران و افغانستان را افزایش داده است.
در سطح داخلی پاکستان ؛ همبستگی مردم، ارتش و دولت و نزدیکی شیعه و سنی و نیز در ایران ؛ تأکید بر نقش میانجیگرانه و همکاریهای اقتصادی و امنیتی منطقهای از جمله توسعه بندر چابهار و مقابله مشترک با تهدیدات تروریستی، نشاندهنده اراده دو کشور برای تثبیت صلح و امنیت منطقه است. حفظ آرامش و تمرکز بر دشمنان واقعی مانند رژیم صهیونیستی، مسیر پیشرو است.
نظر شما