۷ اکتبر تصمیم درستی بود؟ فلسطینیها پاسخ میدهند!
همیشه در خصوص ماهیت نظرسنجیها، اعتبار آنها و تصدیق نتایج شان بحث و چالشهای زیادی مطرح بوده است و احتمالاً هیچگاه هم پایان نخواهد یافت.

ستون بدون_روتوش روزنامه ایران
۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ :
این چالشها وقتی با موضوعات خاص سیاسی و زمان درگیری فرد و جامعه با آن مسأله توأم میشوند، ابهامات و سؤالات هم بیشتر میشود.
اما با همه اینها میتوان با ملاحظاتی و با مجموعه پاسخها از یک نظرسنجی تصورات و برداشتها را از نگاه جامعه به مسائل به واقعیت نزدیکتر و قابل فهمتر کرد. ضمناً مقایسه نتایج یک مرکز نظرسنجی در بازههای مختلف میتواند چالش و ابهامات در خصوص یک نظرسنجی را کاهش دهد. به طور مثال اگر در یک سؤال در سه بازه زمانی در یک وبسایت، کاهش پاسخ دهندگان به یک گزینه کاهشی بوده، میتوان نتیجه گرفت که نگاه جامعه نسبت به آن مسأله احتمالاً در حال تغییر است؛ ولو آنکه درصدهای ارائه شده را از منظر کمیت نپذیریم یا کامل ندانیم.
موضوع فلسطین و طوفان الاقصی قطعاً با چالشهای زیادی بر صحت و اعتبار سنجی نتایج نظرسنجی شان روبهرو هستند. مثل: طولانی بودن بحران در چند دهه، هویتی بودن مسأله، در داخل مسأله (طوفان الاقصی) بودن و همچنین چالش جدی دستیابی به جامعه آماری تصادفی.
با همه اینها مرکز مطالعات سیاسی رامالله (pcpsr) به طور مستمر در سالهای اخیر، نظرسنجی در کرانه باختری و نوارغزه منتشر میکند و میتوان آن را معتبرترین مرکز نظرسنجی در فلسطین دانست. این مرکز از شروع طوفان الاقصی ۵ بار نظرسنجی منتشر کرده است که تعدد دفعات آن به شناخت با خطای کمتر از نگاه جامعه فلسطینی به ما کمک میکند. این نظرسنجی سؤالهای مختلفی دارد اما در این یادداشت ما به چند مورد اشاره کوتاه میکنیم.
یکی از سؤالات ثابت، در خصوص درست بودن تصمیم ۷ اکتبر و آغاز طوفان الاقصی است. جالب است که در همه ۵ نظرسنجی همیشه اهالی کرانه نسبت به نوارغزه از صحیح بودن تصمیم ۷ اکتبر مصممتر بودهاند که شاید بتوان دلیل اصلی آن را درگیر مستقیم نبودنشان دانست.
براساس نتایج
(آذر ۱۴۰۲، ۷۲درصد)،
(اسفند ۱۴۰۲، ۷۱درصد)،
(خرداد ۱۴۰۳، ۶۷درصد)،
(شهریور ۱۴۰۳، ۵۴درصد)
و در (اردیبهشت ۱۴۰۴، ۵۰درصد) با ۷ اکتبر موافق بودهاند.
روندی که نشان میدهد علیرغم همه سختیهای جنگ و حجم کشتار صهیونیستها تا ۹ ماه اول با کاهش جدی روبهرو نبوده اما پس از آن تصمیم ۷ اکتبر با چالش و پرسش جدیتری روبهرو شده است. با این حال همچنان پاسخ دهندگان بلی بیش از خیر است که این هم جای بررسی و تأمل جدی دارد.
پیروز جنگ چه کسی است؟
در پاسخ به این سؤال در ۵ نظرسنجی تغییر نظرات نسبت به پیروز دانستن حماس را مشاهده میکنیم که از ۷۰درصد به ۴۳درصد کاهش یافته است. اما کسانی که اسرائیل را پیروز جنگ میدانند در اولین نظرسنجی یعنی آذر ۱۴۰۲ تنها ۱۳درصد بوده و اکنون تنها با دو درصد افزایش به ۱۵درصد رسیده است.
مسألهای که نشان میدهد علیرغم همه کشتارها و ترورها، از نگاه جامعه فلسطینی، اسرائیل هرگز به پیروزی و کسب نتایج لازم نزدیک نشده است. لازم به ذکر است دلیل کاهش گزینه حماس در پاسخ به این سؤال، افزایش انتخاب کنندگان گزینهای است که هیچ طرف را پیروز جنگ نمیدانند و از ۱۴درصد به ۳۶درصد رسیده است.
یکی از نکات جالب دیگر این نظرسنجی میزان رضایت فلسطینیها از بازیگران پشتیبان مقاومت غزه است. بالاترین و با اختلاف در اختیار یمنیها با ۷۴درصد است. پس از آن قطر با ۴۵درصد، حزبالله با ۴۳درصد و ایران با ۳۱درصد در رتبههای بعدی قرار دارند. البته دلیل پایین بودن میزان رضایت از ایران، تفاوت آرای اهالی کرانه باختری و نوارغزه است.
رضایت از ایران در کرانه باختری معمولاً زیر ۲۵درصد بوده اما در نوارغزه اکنون ۴۱ درصد است و بالاترین آن نزدیک به ۶۰ درصد پس از وعدههای صادق است.
ضمناً رضایت از حزبالله در میان اهالی غزه تا پیش از آتشبس لبنان و اسرائیل حدود ۷۰درصد و بالاتر بوده که نشان از درک ایثارگری و اقدام حزبالله علیرغم همه تلاشهای رسانهای برخی شبکهها مثل الجزیره در دهه اخیر و سیاه نمایی نسبت به این جریان در بحران سوریه است.
و در پایان این را تأکید میکنم که وقتی مجموع نظرسنجیها و پاسخ فلسطینیها به سؤالات مختلف با سنجش شرایط خاص و نبودن آرای اهالی شمال نوارغزه و... را تحلیل و بررسی میکنیم، میتوان دریافت فلسطینیها چرایی تصمیم به ۷ اکتبر را درک میکنند و می پذیرند
نظر شما