دلارهای نفتی اعراب و ستون سلطه آمریکا!
اندیشکده کانورسیشن در مقاله تحلیلی به بررسی این مسئله پرداخته است که ؛ دولتهای نفتخیز حاشیه خلیج فارس چطور به جای اولویت دادن به منافع ملی یا توسعه منطقهای خود؛ به ابزارهایی برای تقویت سلطه اقتصادی و سیاسی ایالات متحده تبدیل شدهاند !؟

کانور سیشن ؛ امضای قرارداد تسلیحاتی به ارزش ۱۴۲ میلیارد دلار میان عربستان و آمریکا و همچنین اهدا یک جت شخصی از سوی قطر به دونالد ترامپ را تازهترین تحولات در تاریخ طولانی حمایت پادشاهیهای خلیج فارس از ساختار قدرت جهانی آمریکا توصیف کرده است و نوشته است ؛ کشورهای حاشیه خلیج فارس نقشی کلیدی در ظهور و تثبیت سلطه اقتصادی آمریکا در جهان داشتهاند.
بر اساس این تحلیل، هنگامی که در نیمه دوم قرن بیستم نفت به سوخت فسیلی غالب تبدیل شد ؛ صنایع نفت ملیشده این کشورها درآمدهای هنگفتی ایجاد کردند که بخش عمده این درآمدها به بازارهای مالی آمریکا بهویژه اوراق قرضه خزانهداری سرمایهگذاری شد.
در همین حال می توان گفت بن سلمان، حدود یک تریلیون دلار برای سفر ترامپ هزینه کرد، اما نتوانست به اهدافی که در نظر داشت برسد.
مهمترین هدف بن سلمان این بود که دیداری بین رئیسجمهور روسیه و آمریکا در عربستان برگزار کند تا عربستان را یک کشور بزرگ در جهان نشان دهد. ولی با اینکه خیلی خرج کرد، این اتفاق نیفتاد و فقط هیئتهایی با سطح پایین از دو کشور آمدند و جلسات مهم به کشورهای دیگر منتقل شد.
هدف دوم بن سلمان، عادیسازی رابطه با اسرائیل بود. او امیدوار بود سفر ترامپ به عربستان باعث پیشرفت در این موضوع شود. عربستان شرط گذاشته بود که اسرائیل اول کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد تا جهان عرب و اسلام واکنش منفی نشان ندهد. اما نخستوزیر اسرائیل این شرط را نپذیرفت.
سومین هدف مربوط به جنگ یمن بود. با اینکه عربستان قراردادهای بزرگی برای خرید سلاح بست، ولی نتوانست با آمریکا درباره همکاری نظامی به توافق برسد. آمریکا خودش از منطقه دریای سرخ عقبنشینی کرده بود و همکاری زیادی نکرد.
در نتیجه، بن سلمان از این سفر چیزی به دست نیاورد، جز چند صحنه دوستانه با ترامپ و نمایشهای تبلیغاتی و تجملاتی که فایدهای هم برای او نداشتند و باز هم بازنده بود.
نظر شما